Käsikirjoittaminen START

Tänään alkoi näytelmän Sokea Piste käsikirjoittaminen. Mulla on ollut näytelmän idea muhimassa jo monta kuukautta, mutta nyt aloin ideoimaan kohtauksia paperille. Itselläni ei ole tuttuja, jotka olisivat sokeita, joten lähdin kyselemään Näkövammaisten liitosta millaista on olla sokea. Taisi joukossa olla muutama typeräkin kysymys, mutta kun en tiedä sokeudesta tai sokeana olemisesta mitään, niin ei kai silloin ole tyhmiä kysymyksiäkään.

Päällimmäisenä mielessä on, voivatko sokeat nähdä unia? Jos ihminen on ollut aina sokea, miten hän voisi nähdä unia, joissa näkee? Vai ovatko sokeiden unet vain erilaisia kuin näkevien? Tai jos on joskus nähnyt, niin näkeekö sellaisia unia, joissa maailma on sitä, mitä se oli silloin kun vielä näki? Ja näkeekö sokeat unensa värillisinä vai värittöminä? Näitä mietin.

Sitten kyselin taustatietoja säveltämisestä muusikkoystävältäni. Tai lähinnä, miten sokeat voivat tallentaa sävellyksiään, jos eivät näe esim.nuotinnusohjelmaa? Ja jos kyseessä on esimerkiksi jokin sinfoninen teos, niin onko realistista, että säveltäjä muistaa koko teoksen mielessään ja sitten vaikka soittaa / laulaa koko teoksen nauhalle, jolloin voi kuunnelluttaa sen muille, jotka voivat sen nuotintaa tai opetella kuulon kautta? Ja mitä muita työskentelytapoja sokeilla säveltäjillä on? Myös näitä mietin.

Mulle näytelmän käsikirjoittamisesta tekee mielenkiintoisen se, että saa ja pitää ottaa selvää asioista. Toki voi käsikirjoittaa näytelmiä, joiden aiheesta tietää niin paljon, että taustatietoja ei tarvitse erikseen enää kysellä ja etsiä, mutta uuden tiedon oppiminen on mielenkiintoista. Ja vielä sellaisen tiedon, jota ei välttämättä olisi lähtenyt kyselemään, ellei tekeillä olisi jokin projekti, johon tietoa tarvitsee. Mä olen myös sellainen kirjoittaja, että näen tapahtumat lavalla samalla kun kirjoitan niitä. Siten on helpompi lähteä näytelmää ohjaamaankin, kun on jo mielessään tilanteet nähnyt. Toki muutoksia tulee aina alkuperäisiin suunnitelmiin kun näytelmää aletaan harjoitella, mutta alustava runko on jo pohdittuna käsisvaiheessa.

Laitan tänne pätkiä käsikirjoituksesta sitten kun se alkaa löytämään muotoaan. Jännittävää 🙂

Palataan!

-Suvi

One Reply to “Käsikirjoittaminen START”

  1. Jees! Olipa mielenkiintoisia mietelmiä. Oma haasteensa myös siinä, että näkevä esittää sokeaa. Ja mitä näyttämöllä tapahtuu päähenkilön näkemättä. Toisaalta samat ilon aiheet ja surut on kaikilla. Jään odottamaan jatkoa…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s