Ensi-ilta – MENESTYS!

Aiva huikea tunnelma! En oo varmaan ikinä jännittänyt lavalla ollessani näin paljon, mitä jännitin yleisön puolella lauantaina 16.11.2019. Ensi-ilta oli loppuunmyyty ja huikeaa jo sinänsä. Mutta kaiken kruunasi EHDOTTOMASTI koko työryhmän aivan älytön suoritus! Kaikki meni juuri niin kuin piti ja vielä vähän paremmin. Voi sitä riemua, joka vapautui esityksen jälkeen! Olen niin ylpeä meidän porukasta. Näyttelijät, Nelli, Jere, Ida, Mitja, Pekka ja Kati. Teknikko Suzu. Teitte ensi-illasta unohtumattoman kokemuksen.

Nyt täytyy vain toivoa, että ihmiset löytävät kaikkiin muihinkin esityksiin ja että mahdollisimman moni pääsee tämän kokemaan. Seuraava esitys on jo keskiviikkona, eli huomenna 20.11.2019 klo 19 ja siitä tuleekin mielenkiintoista aivan erityisellä tavalla. Silloin on nimittäin ensimmäinen kuvailutulkattu esitys. Kuvailutulkkimme Maarit Stålhammar on tehnyt myös mahtavaa työtä, ollut kaikissa Tukkateatterin harjoituksissa mukana ja kenraaliharjoituksessa testasi tulkkauslaitteistoa, omaa mikrofoniaan ja näkövammaiselle tulevia kuulokkeita, koehenkilön kanssa. Kuvailutulkkaus ei kuitenkaan häiritse näkevää yleisöä, sillä hän osaa taidokkaasti puhua niin hiljaa, että sitä ei kuule. Kuvailutulkattu esitys ei siis tarkoita sitä, että sinne ei voisi tulla, vaikka kuvailutulkkausta ei tarvitsisikaan. Kaikki ovat tervetulleita! Ja jos näkevää kiinnostaa kokeilla miltä kuvailutulkkaus kuulostaa, niin hänkin saa kuulokkeet halutessaan.

Tässä vielä kuva ensi-illan kumarruksista. Kiitos rakkaat, nyt vain eteenpäin.

-Suvi Vanhala, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja

Työryhmä ensi-illan loppukumarruksissa. Vasemmalta Pekka Kari, Ida Virkkala,
Nelli Sinisalo, Suvi Vanhala (ohjaaja), Jere Saarela, Mitja Ohtola, Kati Mykkänen, Arto Kumanto (säveltäjä).

Ensi-ilta lähestyy

Jännittää. Mitäköhän tästä tulee? Pysyykö kaikki terveenä? Päästäänkö tänäänkään läpimenoa? Kohta siirrytään harjoitustilasta esitystilaan harjoittelemaan. Uudet valot tulevat. Millaisetkohan ne ovat? Sopivatko ne valosuunnitelmiini? Löytääkö näytelmää kukaan? Tuleeko kukaan katsomaan? Onko kaikki työ ollut turhaa?

Ensi-ilta lähestyy ja tuhannet kysymykset ja epävarmuudet valtaavat pään. Miten tästä eteenpäin? Mitä kaikkea täytyykään vielä tehdä?

Huomaan, että olen todella väsynyt. Väsynyt henkisesti ja fyysisesti. Itku on herkässä, silmiä painaa ja pienetkin vastoinkäymiset nostavat pintaan liian suuren tunnereaktion, ärtymystä, pettymystä, epätoivoa, surua. Kuitenkin kyseessä on VAIN näytelmä. Yksi näytelmä ja näin kovat paineet. Mistä tämä johtuu?

Tämä on ensimmäinen näytelmä, jonka toteutan täysin yksin. Käsikirjoitin sen, ohjaan, tuotan, valitsin näyttelijät, vastaan markkinoinnista ja myynnistä, hoidin puvustuksen, lavastuksen, tarpeiston, harjoitustilan, esitystilan ja kaikki maksaa. Teen samalla muita töitä, jotta saan rahaa toteuttaa tätä mitä haluan. Vai haluanko? Kyllä. Minä haluan tätä. Miksi haluan kiusata itseäni tällaisella asialla, miksi tahdon väsyttää itseni totaalisesti? Tämä on intohimoni. Näytelmän tekeminen ja kaikki mikä siihen kuuluu. Olin varautunut tähän, että tämä on ihan helvetin rankkaa, mutta en jotenkin voinut ymmärtää sitä täysin, ennen kuin vasta nyt, kun olen tässä pyörässä pyörinyt jo jonkin aikaa.

Jaksan jaksan jaksan. Vieläkin jaksan. Mutta entä jos en jaksa? Minulla ei ole mahdollisuutta ottaa tästä lomaa, koska ensi-ilta häämöttää jo ja nyt täytyisi vain painaa enemmän kaasua. Vastuu on suuri. Näyttelijöille pitää maksaa kohta palkkiot, kuvailutulkille pitää maksaa, tilavuokrista pitää maksaa ja olisi se kauhean kiva, jos itsellekin tästä jäisi jotain käteen. Yritän muistaa hengittää. Kävin tänään hierojalla, yritän muistaa hoitaa myös itseäni. Mutta tiedättekö, välillä kun jotain tekee oikein tosissaan, sitä unohtaa itsensä. Kunnes viimeistään keho sanoo, että nyt riittää.

Onneksi minulla on läheisiä, joille voin puhua ja purkaa tuntojani ja jotka ymmärtävät. Mutta entä jos sellaisia henkilöitä ei olisi elämässä? Jos joutuisi olemaan ihan yksin. Näytelmää Sokea Piste tukee mm. Tampereen Mielenterveysseura. Heiltä varmasti saisin apua, jos en voisi kenellekään muulle puhua.

”Eihän tässä ole mitään järkeä”, ei varmasti olekaan. En päästä itseäni helpolla, mutta onko sekään väärin? Maailma on täynnä valintoja. Voin ostaa pizzaa tai syödä terveellisesti. Ja varmasti molemmat vaihtoehdot ovat oikein juuri sillä hetkellä kun sen tekee. Jos vain pystyy kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä, jos vain kuulee mitä minä kaipaan juuri nyt, silloin luulisin, että kaikki valinnat elämässä ovat oikein. Nyt olen valinnut tämän näytelmän tekemisen. Voisin peruuttaa koko homman milloin vain, mutta en tee niin. Koska tunnen, että tämä on oikein. Tämä on oikein silti, vaikka olen ihan rikki, enkä jaksaisi enää senttiäkään eteenpäin. Ja miksi? No siksi, koska tämä on minua. Toteutan itseäni kovalla hinnalla, mutta välillä on oikein ottaa myös riski.

Ja tämä on riski.

-Suvi, ohjaaja, käsikirjoittaja

Sokea Piste
Ensi-ilta 16.11.2019 klo 19 Tukkateatterin tiloissa (Laukontori 12, Tampere)

ROOLITUS TEHTY

Nyt on Sokea Piste saatu roolitettua. Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan niin sulavasti kuin olin ajatellut.

Casting 1 pidettiin tiistaina 26.3.2019 Tampereen pääkirjasto Metson kokoustilassa. Olin kutsunut 30 hakijasta kymmenen, joista lopulta 7 pääsi paikalle. Näiden hakijoiden kesken pidimme rennon tilaisuuden, jonka lopputulemana valitsin kolme näyttelijää. Vielä siis uupui kolme.

Toinen casting tuli ajankohtaiseksi toukokuussa 2019, ja se järjestettiin tiistaina 28.5.2019 Tampereen Mediapoliksen koukoustilassa. Tähän castingiin sain 19 hakemusta, joista 6 kutsuin casting-tilaisuuteen. Tämän castingin myötä sain valittua loputkin näyttelijät työryhmäämme. Lisäksi olin kutsunut tähän tilaisuuteen haastateltavaksi tulevan valo-ja ääniteknikkomme Suzanne Sommarin, joka osoittautui oikein päteväksi kyseiseen tehtävään.

Näyttelijävalintojen jälkeen olin tyytyväinen kokoonpanoon ja ilmoitin työryhmän Tampereen Teatterikesän Muu Ohjelmistoon, jonne menemme 6.8.2019 klo 17-19 lukemaan avoimet lukuharjoitukset, jonka jälkeen luvassa on keskustelutilaisuus näytelmän aiheista. Puhujina Outi Alanen (näyttelijä ja kokemusasiantuntija Narsistien Uhrien Tuki ry:stä), Arto Kumanto (näytelmään musiikin säveltänyt säveltäjä) ja Sirkku Heinäluoto (Näkövammaisten liitosta).

Matkaan tuli mutkia.

Miespäärooliin valittu henkilö ilmoitti, että hän ei pysty taloudellisten syiden vuoksi osallistumaan näytelmän harjoituksiin niin usein kuin rooli vaatii. Tämän vuoksi jouduin tekemään pikaisen päätöksen siitä, että hän ei voi enää jatkaa työryhmässä tämän syyn vuoksi. Niinpä alkoi pohdinta, mistä saisin hänen tilalleen uuden näyttelijän?

Onneksi casting 2 oli hakenut videoiden muodossa eräs mieshenkilö, joka haki silloin avoinna olevaan Aatoksen, eli miespääroolin Tuomaksen, veljen rooliin. Tämä hakija oli hyvä, mutta liian samantyyppinen kuin Tuomaksen roolin esittäjä. Tahdoin veljeksistä erilaiset keskenään. Niinpä en valinnut häntä. Mutta nyt kun Tuomaksen rooli vapautui, minun ei tarvinnut kauaakaan asiaa miettiä, vaan kysyin heti tältä hakijalta, tahtoisiko hän tehdä miespääroolin.

HÄN OTTI ROOLIN VASTAAN!

Ilokseni voin nyt kertoa, että uusi miespääroolin tekijä on Jere Saarela!
Muut näyttelijät ovat:
Nelli Sinisalo – Linnea
Ida Virkkala – Laura
Mitja Ohtola – Aatos
Pekka Kari – Kajaniemi / Erkki
Kati Mykkänen – Tupu / Jutta

Valo-ja ääniteknikko – Suzanne Sommar

Nyt vain ilolla kohti heinäkuuta, jolloin harjoitukset alkavat!

CASTING 2

Ensimmäinen casting toi kolme upeaa näyttelijää mukaan työryhmään mutta vielä puuttuu toiset kolme. Niitä lähdetään metsästämään toisessa castingissä 28.5.2019.

Ilmoittaudu mukaan 21.5. mennessä. Castingiin valituille ilmoitetaan erikseen.

Kotimaan Matkailumessut 2019

Aikaa on jälleen vierähtänyt tovi ja näyttelijöiden castingkin saatiin pidettyä. Hakemuksia näytelmään tuli vähän yli 40 ja heidän joukostaan kutsuin 10 Tampereella järjestettyyn casting-tilaisuuteen. Osa estyi tulemasta, mutta saimme pidettyä oikein mukavan tilaisuuden seitsemän hakijan ja valokuvaajamme Liisa Mäkisen kanssa. Seuraavat kuvat ovat Liisan käsialaa.

Repliikkien lukeminen voi olla välillä myös vakavaa ja jännittynyttä.
Ja myös hauskaa 🙂
Sokeaa ei ole ihan yksinkertaista näytellä.
Se laittaa ohjaajan pohtimaan, kun eri henkilöt lukivat vuorotellen samaa roolia, kuka olisi sopivin?
Ja minähän olen siis tuo keskimmäinen pohdiskelija kuvassa.

Valinta oli vaikea. Kuka sopisi rooleihin parhaiten, keiden välillä oli paras kemia, mitä tahdon roolihenkilöiltä. Vaikka näyttelijä olisi loistava, hän ei välttämättä sovi juuri siihen rooliin, jota haetaan. Löysin tilaisuudesta lopulta kolme näyttelijää ja kolme vielä uupuu. Järjestän jossain kohti kevättä uuden tilaisuuden, josta toivon löytäväni loput kolme. Paljastan koko työryhmän vasta kun olen saanut kaikki näyttelijät, joten odottakaa vielä hetki.

Käsikirjoitus sentään on valmis. Toki teen siihen vielä pieniä korjauksia, mutta muuten se on valmis. Vielä pitää näyttelijöiden lisäksi löytää valo-ja äänimies.
Niin ja esityspaikaksi on varmistunut Tampereen Tukkateatteri, Laukontori 12.

Näytelmään on sävelletty uutta musiikkia! Säveltäjä Arto Kumanto oli heti kanssani samalla aaltopituudella näytelmän musiikillisen linjan kanssa ja hän työsti hyvin kivuttoman oloisesti minulle useita pianokappaleita, joita tullaan kuulemaan näytelmässä roolihenkilöiden sävellyksinä sekä tunnelman luojana.

Ja sitten siihen päivän aiheeseen. Nyt viikonloppuna 12.-14.4.2019 Tampereen Messukeskuksessa on Supermessut, joissa olemme mukana Kotimaan Matkailumessujen puolella. Tulen jakamaan flyereita näytelmästä, on siellä myös lippuarvontaa ja minä 🙂 Olisi hienoa, jos tulette moikkaamaan ja juttelemaan. Ja onhan messuilla paljon muutakin nähtävää. Nähdään siis siellä!

-Suvi

https://www.supermessut.fi/fi/


Kokemusasiantuntija

Tervehdys ystävät!

Näytelmän käsikirjoittaminen on ollut nyt hetken odotusaulassa mutta nyt pääsen jälleen asian äärelle.

Tässä on ollut omassa elämässä kaikenlaista hässäkkää, muutto, koiran ruokamyrkytys ja uusien työkuvioiden alkaminen mutta kaikesta on nyt aika hyvin selvitty ja päästy uuteen elämänrytmiin kiinni, melkein 🙂 Tällä hetkellä saan nauttia ihanasta näköalasta omalle pihalle ja vieressä loikoilee 7 kuukautta vanha novascotiannoutajapentu, aikalailla jo terveenä. Kyllä on huoli suuri kun oma rakas lemmikki sairastuu, ja vielä noin pikkuisena. Mutta siitä on selvitty!

Sain tänään aivan loistavia uutisia! Olen ollut yhteydessä Näkövaimmaisten liittoon liittyen sokeuteen ja samalla kerroin heille koko näytelmän idean. Liitossa ollaan oltu niin ihania, että he etsivät pitkään minulle kokemusasiantuntijaa, jonka yhteystiedot voisivat minulle lähettää ja nyt se tapahtui! En voinut uskoa kun luin heidän viestiään, näin se menee:
” Hei! Voit ottaa yhteyttä (hänen nimensä ja sähköpostiosoite). Hän on muusikko, musiikkipedagogi, kirjoittaja, roolipelinharrastaja ja vaikka mitä ja uskon, että hänestä olisi teille paljon hyötyä. Ja siis sokea. ”

Voitteko kuvitella!? Tämä ihminen on kaikkea sitä, mistä tarvitsen lisää tietoa, jotta voin kirjoittaa uskottavan näytelmän. Nyt seuraavaksi, kun olen tämän jutun julkaissut, olen häneen yhteydessä ja kerron sitten taas, mitä sain selville. Mutta yksi juttu on jo tullut Liitosta tietooni. Tiesittekö, että näkövammaiset voivat kirjoittaa itsekin pistekirjoitusta pistimen ja sabluunan kanssa mutta suurin osa tekee sen digitaalisesti kirjoituskoneella, tietokoneella tai kännykällä! Siis hä? Tällainen reaktio minulle tuli, kun luin tätä viestiä. Mutta ei siinä kaikki! Tiesittekö, että esimerkiksi iPhonessa voi muuttaa kosketusnäytön pistekirjoitusnäppäimistöksi? Mä en todellakaan tiennyt ja edelleen ihmettelen, miten se tapahtuu??? Jos joku teistä lukijoista osaa tämän minulle vielä paremmin selventää, tai lähettää vaikka kuvan tällaisesta pistekirjoitusnäytöstä, niin mun olisi paljon helpompi tämä ihme vielä ymmärtää.

Kaikkea uutta ja ihmeellistä sitä saa tietää, kun vain kysyy. Nyt otan yhteyttä kokemusasiantuntijaani ja tulen varmasti yllättymään vielä monta kertaa 🙂

Hyvää päivää kaikille! Kuullaan taas 🙂

-Suvi